Historien om kasseapparatet

Erhverv & iværksætteri

 

 Verdens første kasseapparat blev opfundet i tilbage i 1879 i USA, kort efter slutningen af den amerikanske borgerkrig. Historien fortæller, at indehaverne af en lokal saloon i Ohio havde visse udfordringer med at deres personale ikke kunne regne rigtigt – eller måske var lidt for dygtige til at stikke dollarsedlerne ned i egne lommer. I alt fald opstod der et behov for at holde bedre styr på pengene i butikken. Man havde brug for en ‘kasse’ der ikke bare var en gammel cigarkasse, men noget der kunne holde styr på dagens omsætning og tjekke at der ikke blev snydt.

Ejeren af etablissementet, James Ritty, fik idéen under en forretningsrejse til Europa. Han fandt nemlig ud af, at der på datidens dampskibe sad en tæller der kunne tælle antallet af omdrejninger på skibets skrue. Med den idé i hovedet gik James Ritty til hans bror John, og sammen fik de to brødre udviklet et apparat der kunne tælle penge sammen. Fra den dag skulle barens personale slå alle bestillinger ind på apparatet, der så kunne regne ud hvor meget kunden skulle betale. 

Dette første apparat var blot en simpel tælle-maskine. Senere opfandt man skuffen hvor pengene skulle lægge i, og omkring 1883-84 fik man patent på apparatet og tilføjede at maskinen også kunne udskrive en bon. Der blev også udviklet et klokke der ringede når man slog noget ind på kassen – det var en simpel metode til at indehaverne kunne høre hver gang der blev foretaget et salg. Således kom der styr på snyderiet blandt de ansatte bartendere og det blev nemmere at holde regnskab over dagens indtjening.  

Fra klingende apparat til moderne økonomisystem

Der er løbet en del vand gennem floden siden de ‘good old days‘ med ringende kasseapparater i en amerikansk saloon. I dag er et kasseapparat ikke bare et tælleapparat med en skuffe til penge der klinger når den åbner, men er blevet en computerstyret enhed, der faktisk er et helt økonomisystem i sig selv. I dag findes der IT-virksomheder som fx www.vkdata.dk der specialiserer sig i at sætte systemer op, så selv et kasseapparat kan klare både lagerstyring og produktionsstyring på samme tid. Det er moderne tider hvor systemer skal ‘tale sammen’ og det gælder om at være multifunktionel. 

Tilbage i saloonen i Ohio i 1879, havde både James og John Ritty nok kigget en ekstra gang i whiskyglasset, hvis nogen havde fortalt dem at deres snedigt udtænkte kasseapparat en dag ville gå hen og blive computerstyret og kunne klare alting selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *