13 brancher du ikke ønsker at være i, hvis du vil holde jul med familien!

Juelaften har man da fri!

Kartoflerne er kogt, de brune er på panden, sovsen og rødkålen er varm, og nu skal anden og stegen bare lige skæres. Så kan hele familien sætte sig til bords og indtage årets julemiddag i fællesskab. Eller kan de? Kan man tage det for givet, at man ikke skal arbejde juleaften? Nej, ikke hvis du er jordmoder, politibetjent, sygeplejerske, taxachauffør, togfører, brandmand, nyhedsrapporter, arbejder på en døgninstitution, er togfører eller hvad med låsesmeden? Kan han holde fri juleaften? Der er vel ingen, der glemmer deres nøgler på denne store aften?

Selv juleaften er der brancher, hvor man arbejder. Det gælder også låsesmeden, som på ingen måde kan være sikker på, at han eller hun kan tilbringe den hyggelige aften med at nyde samværet med familien. Mens de fleste andre danskere sidder og guffer løs af flæskesteg og and, så kan låsesmeden og en lille skare af andre personer fra forskellige brancher, enten tilbringe hele eller dele af aftenen med at passe deres job.

Er det nu så slemt, det der med at arbejde juleaften?

Er det nu så slemt at gå på arbejde, når alle andre sidder og hygger sig med familien og indtager både den skønne julemiddag, danser om juletræet, giver og får gaver, og indtager cirka et års ration af sukker i marcipan og andre julegodter?

Hvis man er taxachauffør, så sørger man for, at folk kan komme både frem og tilbage juleaften. Er man jordemoder, så hjælper man børn til verden juleaften. Hvis man er politibetjent, så holder man ro og orden juleaften, eller tager ud og besøger nogle af dem, der udsættes for indbrud, mens de selv holder jul et andet sted. Er man sygeplejerske, så sørger man for, at de syge også kan mærke det er jul, selv om de måske ikke kan være hjemme hos sig selv. Er man brandmand, så skal man sikkert ud og sørge for, at slukke en brand efter at et juletræ eller en juledekoration er blevet antændt på grund af et øjeblik uopmærksomhed. Er man låsesmed, skal man ud og låse en dør op, når en familie vender trætte hjem sent på aftenen efter at have fejret julen i ro og mag, og de kommer hjem og finder ud af, at de smækkede sig ude, da de havde travlt med at komme ud af døren og forsøgte at huske at få det hele med. Det gjorde de også – undtagen nøglen. Men heldigvis for dem, så er låsesmeden også på arbejde. Også låsesmeden i København, hvor der stadig er mange lejligheder, som har døre, der kan smækkes og låses, uden at man skal bruge sin nøgle.

Mange af dem, der er ansat i de mange brancher, hvor man er nødt til at arbejde juleaften, er dog ikke nødvendigvis altid trætte af det. Tværtimod så er der mange af de ansatte i de forskellige erhverv, som faktisk synes, at det er super hyggeligt. Flere føler sig endda nærmest privilegerede over, at de kan gøre noget for at gøre andre glade sådan en aften. Der er også altid en helt anden stemning, når man arbejder juleaften, end der er, når man arbejder alle andre dage i løbet af et år. Mange tager endda frivilligt vagterne for deres kollegaer, enten fordi de ikke selv har meget familien at holde jule med, eller måske fordi de ikke har den store lyst til at fejre jule med familien med store mængder af mad og gaver.

Andre vælger frivilligt at gå på arbejde juleaften for deres kollegaer, simpelt hen fordi de ser det som noget ganske særligt. Det kan for eksempel være jordemoderen, som hjælper et lille nyt julebarn til verden. Eller plejerne som giver beboerne på et opholdssted en uforglemmelig aften ved at servere julemaden for dem, dele gaver ud til dem, eller kæmpe om mandlen i ris a la manden med dem. Og til låsesmeden,, er der altid et smil og en stor tak, når en familie, der har smækket sig ude, igen kan lade julefreden sænke sig, når han har låst døren op, og de kan komme ind.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *