Hvorfor stilles der sikkerhed for lån?

Administration
Lån

At søge om et lån kan virke utrolig skræmmende for mange. De fleste kender til skrækeksempler på folk, der har taget lån op til halsen. For hvis du tager et lån, skal du være forberedt på de risici der kan være forbundet med det. Alligevel vælger mange danskere hvert år at tage et lån.

Et lån med eller uden sikkerhed?

Hvis du vil låne store beløb, kan banken ofte kræve, at du stiller noget til sikkerhed for dit lån. Hvorfor gør de det? At tage et lån med sikkerhed, betyder at du som låntager, skal pantsætte nogle af dine egne værdier, for at sikre at lånet bliver tilbagebetalt. Bankerne kan godt stille strenge krav til dig som låntager, før lånet kan bevilges. Ønsker du for eksempel at låne penge til et hus, kan du tage et boliglån. Mange mennesker vælger som regel at finansiere et sådan køb, med hjælp fra banken. På den måde stilles deres eget hus til sikkerhed for lånet. Derfor ejer banken i princippet deres hus, indtil hele lånet er blevet indfriet. Skal du altså låne større beløb, kan banken kræve at du pantsætter din bolig, eller dit køretøj, så de sikre sig at du er i stand til at overholde din låneaftale. Derfor er der i dag mange som søger et lån uden sikkerhed.

Hvordan bliver jeg gældfri?

Når først du har taget beslutningen om at låne penge i banken, må du have en plan for hvordan du vil tilbagebetale pengene. Der er naturligvis ingen der er interesseret i at blive frataget deres bolig, deres bil, eller andre værdier. Men ligegyldigt om lånet er med eller uden sikkerhed, er det vigtigt at du sætter dig ned og lægger et budget. Hvis din økonomi er i rammer, vil du have nemmere ved at tilbagebetale dit lån. Vær realistisk om dit budget. Lav ikke dit budget så stramt at din egen privatøkonomi ikke kan holde til det. Husk at give rum for fornøjelser i budgettet, ved at sætte penge af til diverse. Når du laver dit budget så overvej også, om der er nogle mindre beløb du helt kan skære fra. Det kunne være en TV-pakke, et abonnement, eller cafébesøg. Selv de små beløb kan i sidste ende løbe op, og gøre det svært for dig at overholde dit budget.

Hold dig motiveret

At blive gældfri kræver motivation og planlægning. Men nogle gange kan det være svært at overkomme en meget stor gæld. Jo større den er, nu flere penge må du være besluttet på at afdrage hver måned. Tag aldrig et lån for at tilbagebetaling et lån. Afdrag så hurtigt som muligt det største lån du har. Når du afbetaler det dyreste lån af først, kan du minimere dine renteudgifter. Sæt små kortsigtede mål, og arbejd ihærdigt hen imod dem. Når du har ramt et mål, en vis sum penge som du har fået tilbagebetalt, så giv dig selv en lille belønning. Det er arbejde i små kortsigtede mål, kan hjælpe dig til at forblive motiveret, til at blive helt gældfri.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *