Det kan du gøre for at skabe et godt arbejdsmiljø

Arbejdsmiljø

Med årene er de fleste arbejdspladser blevet overbevist om, at et godt arbejdsmiljø er meget vigtigt for bl.a. arbejdspladsens produktivitet og velfærd. Der er altså med tiden kommet øget fokus på, hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres, og hvilken effekt det har for arbejdspladsen. Et godt arbejdsmiljø giver glade ansatte, og glade ansatte giver øget produktivitet og forbedret konkurrenceevne, og netop derfor er det vigtigt for en arbejdsplads, der ønsker fremdrift og udvikling. Er man leder af et firma, er der nogle ting, som man selv kan gøre for at frembringe det gode arbejdsmiljø. Tre af disse ting vil blive præsenteret i det følgende.

Tag en uddannelse

En af de først og mest gavnlige ting, man kan gøre, er at tage sig en uddannelse inden for arbejdsmiljø. Læs mere her. Hvis man har en større virksomhed, kan man i stedet for at tage uddannelsen selv skabe en arbejdsmiljøgruppe og udpege en leder heraf. Vedkommende skal herefter tage grunduddannelsen inden for arbejdsmiljø, så denne er udrustet til at kunne varetage arbejdspladsens arbejdsmiljø. Det er desuden lovpligtigt, at en virksomhed med mere end ni ansatte skal have sådan en gruppe for, at man er sikker på, at det bedst mulige arbejdsmiljø bliver fremmet og vedligeholdt.

Efter grunduddannelsen er gennemført, er der rig mulighed for at supplere sin uddannelse med kurser og lignende. På denne måde kan man specialisere sig inden for bestemte områder, blive yderligere kvalificeret og holde sig opdateret på områdets udvikling, hvilket kan være ganske praktisk alt efter hvilken arbejdsplads, man arbejder på.

Det rigtige inventar

Noget, der har en stor indflydelse på arbejdsmiljøet, er inventar og selve lokalerne. En arbejdsplads, der f.eks. ikke har alle de nødvendige redskaber til, at dagen kan køre gnidningsfrit, vil uden tvivl have flere utilfredse ansatte end en virksomhed, hvor disse ting er i orden. Det er derfor vigtigt, at man på arbejdspladsen sørger for, at der er alt det nødvendige til rådighed for de ansatte, så de kan udføre deres arbejde på bedst mulig vis.

Det er desuden en god ide at sørge for, at der er nogle gode fællesområder til de ansatte i form af en kantine, spiseområde eller afslapningsområder. Hvis de ansatte får nogle steder, hvor de kan få lidt frihed og -tid, vil de med garanti være mere produktive, når de skal fortsætte med deres arbejde.

Vær der for hinanden

En arbejdsplads bør have stor fokus på, at de ansatte fungerer godt, og at der er et godt forhold mellem hele arbejdshierarkiet. Det vil sige, at den øverste ledelse skal kunne kommunikere med og respektere de ansatte, som er lavere stillet end dem selv. Ved at skabe gode relationer mellem de ansatte vil der helt automatisk opstå en gensidig tillid og respekt, som vil få de fleste til at nyde at gå på arbejde.

For at skabe disse relationer bliver man nødt til at sørge for, at hele hierarkiet interagerer med hinanden. Dette kan ske igennem diverse firmafester og –arrangementer – begge dele indbyder til interaktion. Desuden vil rigtig mange synes om, at arbejdspladsen ikke kun er et sted, man arbejder, men et sted hvor det sociale også betyder meget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *