Bedre arbejdsforhold øger produktiviteten

Arbejdsmiljø

Som arbejdsgiver ved du, at produktiviteten svinger rigtig meget fra person til person. Det er naturligt, og det gælder selvfølgelig om at holde på de medarbejdere, der konstant yder lidt ekstra. Men der er faktisk en del ting du selv kan gøre for at løfte produktiviteten helt generelt. Det er ikke raketvidenskab, og handler i vid udstrækning om sund fornuft. Men læs alligevel med og få et par tips til, hvilke parametre, du kan skrue på.

Stil velfungerende udstyr til rådighed

Næsten uanset hvilken branche du er i, skal der bruges redskaber og udstyr til at udføre arbejdet, og selv om velfungerende udstyr ikke er en garanti for høj produktivitet er det i hvert fald en forudsætning. Hvis printeren hele tiden går i baglås eller borene til boremaskinen er sløve – ja, så daler produktiviteten helt naturligt.

Der er dog forskel på brancher, for mens udskiftning af printer eller slibning af bor er forholdsvis små investeringer, kan indkøb af for eksempel gravemaskiner og traktorer være en kæmpeinvestering. I sidstnævnte situation kan du overveje, om det vil være mere rentabelt at leje. Der findes en del virksomheder, som har specialiseret sig i udlejning af maskiner og værktøj til forskellige erhvervsgrupper. Fordelen er, at du ikke skal spekulere på service og forsikring, og kun skal betale for den tid, du bruger materiellet.

Skab et godt arbejdsmiljø

Alt for mange har en lidt gammeldags holdning til arbejdsmiljø, og betragter forbedringer som en unødvendig ekstraudgift. Forhåbentlig hører du til dem, der for længst har indset, at et godt arbejdsmiljø ganske enkelt forbedrer produktiviteten. Som de fleste andre investeringer kan der være tale om en kortere eller længere tilbagebetalingstid, men et godt arbejdsmiljø betaler sig næsten altid hjem relativt hurtigt.

Også i forhold til arbejdsmiljø er de mest givtige indsatsområder naturligvis afhængige af branchen. I et kontormiljø er temperatur og luftudskiftning vigtige parametre, mens det for håndværkeren kan være faktorer som godt arbejdstøj og effektiv belysning, der vejer tungt. En veloplyst byggeplads øger for eksempel både sikkerheden og produktiviteten, og det er et område, hvor forbedringer ikke behøver koste alverden.

I forhold til belysning kan du overveje at skifte over til LED-lyskilder. De giver et rigtig godt lys og er strømbesparende, men den vigtigste faktor er nok holdbarheden, der typisk er op mod 50.000 timer. De skal i praksis aldrig skiftes, og det sparer tid. Til selve byggepladsen er det oplagt at placere spots på høje standere, kombineret med håndholdte enheder, men LED belysning til din varevogn kan indbygges i loftet.

Lad medarbejderne mærke, de er værdsat

Gode redskaber og arbejdsforhold er forudsætninger for høj produktivitet, men i sidste ende afhænger dit udbytte i høj grad af medarbejderens indstilling og trivsel. Her bevæger vi os mere over i psykologien, men det behøver såmænd ikke være så kompliceret alligevel. Det er ret logisk, at en tilfreds medarbejder, der føler sig værdsat, vil yde langt mere end en medarbejder, der føler sig trådt på og udnyttet.

Julegaver og firmafester er nogle af de mest brugte tiltag i den forbindelse, men bruger man fantasien lidt, er mulighederne for at kræse lidt ekstra om medarbejderne mange. Det kunne for eksempel være en attraktiv frokostordning eller mulighed for at købe værktøj og materialer til favorable priser.

I dag bliver teambuilding også stadig mere populært. Her handler det om at få medarbejderne til at arbejde bedre sammen og skabe synergi. Det kan være en halvstor investering, som på papiret ikke umiddelbart betaler sig tilbage på kort sigt. Investeringen kan dog være guld værd på lang sigt, hvis det kan lykkes at optimere selve ”ånden” og omgangstonen på arbejdspladsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *