Gør butikken handicap-venlig og øg omsætningen

Salg og markedsføring

I mange butikker bliver der tænkt rigtigt meget over hvordan reolerne skal stå og hvor varerne skal placeres. Det gøres alt sammen for at synliggøre varer med god indtjening, og derigennem guide kunderne hen mod de valg man som butiksejer ønsker at de træffer.

Landets butikker halter imidlertid efter når det kommer til segmentering af deres kundegrupper. Det betyder med andre ord, at de mange forskellige kundegrupper ikke tænkes ind i indretningen. Det mærker man særligt hos handicappede, som ofte har udfordringer med at komme rundt med deres kørestol i helt almindelige supermarkeder.

Faktisk er problemet så stort, at foreningen ”Tilgængelighed for alle” ligefrem har lavet en hjemmeside, hvor man kan registrere sig som en handicap-venlig lokation. Hjemmesiden drives i et samarbejde mellem VisitDenmark, HORESTA og Danske Handicaporganisationer.

Gammel butik

Antallet af kørestolsbrugere er stigende

Der laves ikke deciderede statistikker over hvor mange danskere der lider af et handicap, men forskellige organisationer og eksperter prøver af og til at give deres bud. Når der ikke findes et konkret tal skyldes det, at kun nogle handicaps bliver registreret. I denne artikel gættes der på at 10% af befolkningen har et handicap.

Der findes imidlertid mange forskellige handicaps, og det er langt fra alle der rammer en persons mobilitet. Det interessante for butikker er derfor hvor mange kørestolsbrugere der er. Uddannelses- og Forskningsministeriet anslår at der findes mellem 30.000 og 50.000 kørestolsbrugere i Danmark.

Problemet er endnu større for elscootere

Udover de handicappede, så bliver også ældre ramt af uhensigtsmæssig indretning i supermarkeder og andre butikker. For dem som blot er lidt dårligere gående end ellers, eller dem som går med stok, er problemet ikke så stort.

For ældre som er afhængige af deres elscootere er det til gengæld næsten umuligt at få handlet ind uden at køre på de mange tæt placerede varereoler i butikkerne. Derfor er det altså både en ulempe for den ældre der har svært ved at handle – men i lige så høj grad for butikken, som risikererer at få ødelagt varer.

Hvad kan du gøre som butiksejer?

Når man ønsker at gøre sin butik attraktiv for byens ældre eller handicappede indbyggere er det vigtigt at man nøje overvejer mulighederne. Du skal også være klar til at gå på kompromis på nogle områder – et af problemerne med en kørestolsvenlig indretning er nemlig, at det i mange tilfælde giver plads til væsentligt færre varer på det samme antal kvadratmeter.

Vi har bedt Jeppe Vestergaard fra LivetSomSenior om at komme med sine bud på hvad du som butiksejer kan gøre for at komme problemet til livs:

  1. En almindelig kørestol har typisk en udvendig bredde på 65 cm – men der er tendens til at kørestolene bliver bredere og bredere, og derfor er det ikke usædvanligt med kørestole som er helt op til 75 cm. i bredden. Derfor bør butikken have et antal større gang-arealer med mindst 1,50 meter fra side til side. Der kan godt være ”stikveje” ud til siderne, men de bør ikke være under en meter i bredden.
  1. Undgå såvidt muligt høje reoler. Ældre er ofte lavere end den øvrige del af befolkningen, og for personer i kørestol er det svært at nå de øverste hylder. Derudover bør tunge varer altid være placeret så langt nede på reolen som muligt.
  1. Hvis der er dørtrin rundt omkring i butikken bør de være forsynet med en dørtrinsrampe på begge sider. Dørtrinsramper er opbygget som en kile som udligner niveauforskellen på en kørestolsvenlig måde.
  1. Hvis der er trappetrin ved indgangspartiet kan du enten få støbt en køresliske i beton eller montere en kørestolsrampe. Kørestoleramper fås både som mobile/transportable udgaver, og så som ramper til permanent montering. I nogle tilfælde giver kommunen ikke tilladelse til opsætning af en stationær rampe, og du må så nøjes med en mobil kørestolsrampe. Det gælder særligt hvis den skal være så lang at den går ud på en offentlig vej eller ud på en gågade.

LivetSomSenior er en af de største danske forhandlere af hjælpemidler til ældre og handicappede, og sælger blandt andet både rollatorer, kørestole og kørestolsramper.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *